Tăt din Cluj
Top cinci

5 lucruri despre Times New Roman – mini-interviu cu redactorul-șef TNR, Călin Petrar

Sigur ai citit și tu vreun articol semnat Times New Roman și ai râs de te-ai prăpădit. Adevărul e că oamenii din redacția TNR știu sigur ce înseamnă umor de calitate, sarcasm și ironie, iar acest lucru îl vedem foarte bine conturat în articolele lor zilnice de pe site. Fie că scriu despre situația politică din țară, despre vreun trend enervant, sau pur și simplu despre lucruri banale, redactorii TNR declanșează de fiecare dată, printre cititorii, sute și mii de reacții: de amuzament, supărare sau revoltă. Noi am stat de vorbă cu fondatorul și redactorul-șef Times New Roman, Călin Petrar, care ne-a răspuns la cinci întrebări despre site-ul de satiră și umor.

1. Ce fel de reacții ați primit la primele articole publicate?

Chiar la primele articole publicate nu am primit mai deloc. În 2009, când am lansat TNR-ul, nu știam mare lucru despre online – eu veneam din print. Nu știam cum se promovează un site. Pur și simplu urcam articolele pe site și asta era tot. De Facebook am aflat după mai bine de un an, cred. Dar apoi, după ce am început să mă dumiresc cu online-ul și să creștem, au tot venit reacții. Și încă mai vin. Nu cred c-am ratat vreo reacție provocată. De la oameni pe care îi distrăm și binedispunem până la oameni pe care-i revoltăm într-atât de tare încât ne cer 500.000 de euro ca să le treacă supărarea, am bifat aproape tot. Desigur, sunt și oameni pe care îi lăsăm indiferenți, dar poate e mai bine așa, că nu mă interesează în mod special interacțiunea cu oamenii lipsiți de umor.
Cred că este o singură reacție pe care n-am provocat-o vreodată: compasiunea. Nu cred că ne-a compătimit cineva vreodată. Pe noi mai degrabă ne urăște lumea decât să ne compătimească. Și e normal să fie așa. Pe cei care-ți sunt superiori, îi urăști. Pe cei inferiori, în compătimești. Ăștia suntem, noi la TNR, suntem superiori – deci urâți, nu compătimiți. 

2. Ce mesaj vreți să transmiteți prin abordarea ironică a știrilor?

Nu avem un unic mesaj pe care să-l transmitem uniform. Abordarea cu mesajele unice există pentru mințile înguste, nu pentru noi. Noi, dimpotrivă, vrem să transmitem un fel de anything goes. Sau, alteori, nu vrem să transmitem nimic printr-un articol. Poate vrem doar să provocăm o reacție. Poate vrem doar să ne distrăm noi, nu să transmitem ceva unei alterități. De fiecare dată, mesajul e practic altul – asta dacă există vreun mesaj, pentru că e la fel de posibil ca acesta să lipsească cu desăvârșire, cum ziceam.

3. De unde s-ar mai inspira echipa TNR, dacă s-ar schimba premierul?

Chiar și într-un scenariu absurd, în care am păți ceva similar ca-n “Home Alone”, să ne trezim noi, redactorii TNR, că am rămas singuri în țară, în România, că suntem noi singurii cinci locuitori ai țării, deci chiar și într-un astfel de scenariu, am avea de unde să ne inspirăm: am scrie despre noi, despre infinitele tâmpenii de care suntem capabili, despre cât de urâți/chei/bețivi/proști/impotenți/grași/vegani/sportivi etc. suntem. Ne descurcăm bine de tot la autoironie, deci n-am duce lipsă de subiecte. Așa că poate să și dispară funcția de premier, nu doar să se schimbe ocupantul ei, că subiecte tot găsim.

4. Faceți angajări?

În redacție, deocamdată nu. Dar avem câteva proiecte noi pregătite pentru anul acesta care ar putea implica și angajări, însă nu e nimic concret, deocamdată. Dar avem, în schimb, deschise poziții nelimitate pentru postul de ”subiect de articol TNR”. Dacă faci o tâmpenie destul de mare, gata, al nostru ești!

5. Ce părere ai despre umorul poporului român?

Care umor? Românii, ca popor, n-au umor. Nu, românii preferă să se umfle cu patriotisme ieftine, fie naționale, fie locale, iar autoironia e dușmanul lor de moarte. Iar dacă n-ai autoironie, n-ai nici umor. Desigur, circulă tot felul de idei, cum că românii sunt haioși, că ei fac haz de necaz, că sunt un popor șugubăț, doar că ideea asta este nițel inexactă: românii fac haz de necaz, e adevărat, doar că de necazul altora, nu de al lor. S-a împiedicat sau a căzut un oarecare, românul râde de se sparge. Când, însă, e vorba de necazul lui personal, românul nu mai face haz, ci înjură: dacă s-a lovit ca boul cu capul de un prag, nu face mișto de el că e prost, cum ar fi normal, nu, el preferă să înjure obiectul, urlând un neaoș ”futu-ți dumnezii mă-tii de prag!”. Și uite așa trece umorul pe lângă el.

Propunem ca pentru o viață sănătoasă să citiți zilnic câte un articol, două, trei, de pe site-ul Times New Roman. Singurul efect advers descoperit este durerea de burtă, provocată de râs. În caz că vă confruntați cu această mică satisfăcătoare „problemă”, faceți o pauză de MAXIM 10-12 ore, apoi reluați cititul. Măriți doza dacă ați uitat într-o zi să intrați pe site-ul lor!

Sursa foto: Vladimir Pogonariu

Related posts

Trupa Comedy Zebra Show ajunge în Cluj cu un spectacol de stand-up

Redacția

Top 5 localuri cu narghilea în Cluj

Redacția

Top 5 lucruri epice despre ardeleni, grăite de Tibi Codorean

Redacția