Tăt din Cluj
Top cinci

Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ești student/absolvent, recomandate de Mădălina Hodorog

Știm că perioada studenției este uneori atât de aglomerată, încât nu îți imaginezi că ai mai putea face și altceva. Totuși, după absolvire, vei fi oare mulțumit de experiența pe care ai acumulat-o?

Mădălina Hodorog are în spate șapte ani în care a lucrat ca Event Manager și a coordonat proiecte naționale și internaționale precum The Woman Leadership Conference, TeCOMM eCommerce Conference&Expo și ArchiTECHture. Toate oportunitățile s-au ivit datorită faptului că s-a implicat în nenumărate activități. Așa a ajuns să călătorească în zeci de țări, să cunoască sute de oameni, de la care a învățat noi abilități. Astăzi, ea este cea care îi învață pe alții cum să-și găsească pasiunea și să o urmeze.

Echipa Tăt din Cluj a citit și recitit recomandările Mădălinei și… sunt sfaturi MUSAI de urmat!

  1. Tu știi sigur care este pasiunea ta?

Am văzut adesea studenți care au potențialul, dar nu au sclipirea din ochi. Unii spun că acestor studenți le lipsește motivația. Eu spun că nu își cunosc pasiunea.

Când îți cunoști pasiunea ești într-o stare de energie, de motivație, de dorința de a face o serie de lucruri fără să știi exact de ce le faci (poate vrei să te implici mai mult, poate vrei să te cunoști mai mult etc.). Dar după ani de implicare activă, într-o altă rutină setată de tine, descoperi pasiunea ta. Din acea stare, vei înțelege cât de multe oportunități de dezvoltare ai și că lumea din jurul tău nu e chiar atât de tristă precum credeai (sau crezi acum).

2. Implică-te în activități de voluntariat care nu au legătură cu domeniul tău de activitate

Da, este adevărat! Acțiunile de voluntariat au scopul de a te ajuta să crești – să vezi ce înseamnă să depindă alții de tine pentru realizarea unui proiect mare sau mic; conștientizezi care sunt abilitățile pe care trebuie să le dezvolți sau îți dai seama că ai unele atuuri pe care ai șansa să le fructifici în proiectele în care ești implicat.

Toate aceste lucruri se resimt mult mai puternic dacă activezi într-un mediu în care sunt studenți de la alte facultăți. În acest fel ai posibilitatea să vezi alte perspective, să înțelegi lucrurile prin ochii altora și să îți faci o rețea de networking mult mai complexă.

3. Călătorește! Visează! Experimentează proiecte europene

Până la vârsta de 29 ani ești considerat de către Uniunea Europeană un „tânăr adult” sau „young adult”, iar ca tânăr ce dorește să crească ai o serie de oportunități de a vizita lumea din jurul tău la costuri minime. După o săptămână într-un proiect de tipul „schimb de tineri” (youth exchanges) te întorci mai visător, mai motivat și mai dornic de a vedea mai mult din lumea aceasta.

Sugerez să mergi cu un coleg/ă, prieten/ă ca să poți să te bucuri la maxim de toate oportunitățile pe care proiectele de tineret ți le oferă: înveți lucruri noi prin activități de joc și educație experiențială, cunoști oameni noi din alte țări, ajungi să faci prietenii.

La întoarcere, te simți viu, colorat. Ai impresia că lumea a stat în loc pentru o săptămână ca să îți arate ție cât de multe ai de învățat și de vizitat.

4. Dezvoltă abilitățile de viitor 

Public speaking, creativitatea, organizarea, rezolvarea problemelor complexe sau lucrul în echipă sunt doar câ-te-va dintre abilitățile cu care vei lucra intens la primul tău loc de muncă. Dacă ești în primii ani de facultate și citești acest articol, vei spune că mai ai timp să înveți toate acestea. Crede-mă, dacă nu îți propui să te dezvolți, ajungi la primul interviu sau la prima redactare a CV-ului și nu înțelegi de ce nu primești nici un răspuns pozitiv.

Piața de muncă în acest moment caută oameni pasionați și care știu ce au de făcut. Abilitățile de viitor se dezvoltă mai mult în proiectele extra-școlare, decât în cadrul sistemului educațional. De aceea, îți recomand să mergi la cursuri, sesiuni de training pentru tineri care te ajută să dezvolți aceste abilități.

5. Citește, vizionează, dar învață lucruri care nu au legătură cu domeniul tău!

Ți-aș recomanda să citești cărți (Sapiens de Youval Noah Harari este cartea pe care o recomand anul acesta de fiecare dată când am ocazia), dar știu că vei spune: nu am timp, mă plictisesc. Dacă prima variantă nu îți este atractivă, încearcă Youtube.

Sunt o serie de canale care te învață lucruri noi zi de zi. După terminarea facultății, vei lucra în medii noi în care nu este suficient să fii excelent în domeniul tău. Pe lângă abilitățile menționate mai sus, relația cu colegii va fi una dintre cele mai importante. Dincolo de asta, trebuie să îți propui să vrei mai mult de la tine.

Ție ți-ar plăcea să porți o discuție cu tine? Te consideră oamenii o persoană interesantă care cunoaște multe lucruri din diverse domenii?  Te văd alții o sursă de inspirație?

Dacă nu, you know what you have to do. 

Mădălina Hodorog este fondatorul ReImagine Education și promotorul educației nonformale în rândul comunităților. Scopul ei principal este să educe și să ajute oamenii să își descopere pasiunea prin energie, motivație și inspirație.

Mădălina educă prin conceptele de training pe care le construiește, dar și prin consultanța pe strategie pe care o oferă business-urilor.

De-a lungul anilor, a implementat și proiecte europene Erasmus+ în rândul tinerilor, a făcut parte din proiectul Model NATO Youth Summit și a organizat o serie de evenimente dedicate comunităților internaționale.

Deoarece crede în educația continuă, Mădălina este doctorand și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, unde ocupă și poziția de trainer în cadrul UBB Radio Online.

Pe Mădălina Hodorog o cunoști mai bine aici, pe site-ul oficial. 

Sursa foto: Mădălina Hodorog

Related posts

TOP 5 localuri din Cluj cu o panoramă splendidă

Redacția

Top 5 pași pentru a pune în aplicare o idee de afacere, by Bogdan Pandea (Captain Bean)

Redacția

5 lucruri despre Times New Roman – mini-interviu cu redactorul-șef TNR, Călin Petrar

Redacția