Tăt din Cluj
Top cinci

Top 5 lucruri epice despre ardeleni, grăite de Tibi Codorean

Acu’ trebuie să știi și tu măcar o glumă despre ardeleni sau măcar un clișeu de tăt râsul. Poate ai auzit că sunt foarte lenți în tot ce fac, că vorbesc molcom o limbă pe care doar ei o înțeleg sau că pălinca din Ardeal e atât de tare încât doar mirosul ei te îmbată.
Despre ardeleni am vorbit cu Tibi Codorean, blogger, scenarist, umorist și nu în ultimul rând un om creativ, care jonglează cu textele sale ironice și amuzante. Cel mai probabil îl știi din emisiunea Epic Show sau probabil ești unul dintre cititorii blogului său. Tibi este stabilit în Cluj de mai mulți ani, de aceea ne-am gândit că musai trebuie să împărtășească cu noi Cinci cele mai epice lucruri despre ardeleni.
No, ia ui’ mai jos ce ne-a zis:

1. Sunt de peste tăt – Din câte s-a putut observa cu ochiul netulburat de pălincă, ardelenii sunt importați și naturalizați din toate colțurile, mărginimile și rotunjimile țării. În Transilvania coexistă într-o armonie tihnită ardeleni din Râmnicu Vâlcea, ardeleni din Piatra Neamț, ardeleni din mărginimea Sibiului și ardeleni din îngustimea Petroșaniului. Ardelenii, spre deosebire de celelalte produse cu denumire de origine controlată, se pot produce oriunde, dar se manifestă cel mai eficient și mai spectaculos numai în anumite zone, cum ar fi Clujul, Oradea sau alte orașe despre care presa scrie exagerat și nerealist de pozitiv.

2. Sunt lenți – Ca să obții un ardelean, iei un oltean și îl pui pe slow motion. Acesta ar fi unul dintre clișee, cel care spune că ardelenii se mișcă mai încet decât un ghețar fumat. Chestiunea e discutabilă, căci pentru a-i da crezare acestui stereotip, ar trebui să conciliezi două idei contradictorii. Da, ardelenii sunt de multe ori mai inerți decât statuile vivante, dar trăiesc în orașe care se dezvoltă mai rapid decât cele din zone cu locuitori mult mai sprinteni. Deci, dacă ardelenii sunt mai înceți decât deriva continentelor, cum se face că orașele lor cresc și înfloresc de parcă străzile lor sunt spălate cu steroizi? Adevărul, precum nava-mamă a reptilienilor care ne conduc din umbră, e dincolo de noi.

3. Sunt extrem de politicoși și de ospitalieri Studiu de caz: Cluj Napoca. Oamenii din Cluj sunt atât de amabili încât încep să te răsfețe încă de când cobori din avion și insistă să te plimbe cu autobuzul circa opt metri, adică distanța dintre pistă și oricare din ușile aeroportului. Unii ar spune că e inutil și ciudat să urci oamenii în bus doar ca să-i duci puțin mai încolo, când la fel de bine ai putea să-i lași să parcurgă această distanță pe jos, cum se face în multe alte locuri în lume, dar clujenii se încăpățânează să depună un efort suplimentar pentru a-și trata cu maximum de respect musafirii. Ospitalitatea lor se simte cel mai intens în timpul festivalurilor, când, din politețe, clujenii nu majorează chiriile cu mai mult de 300% și nici măcar unul nu ți-ar lua mai mult decât chiria pe o lună în schimbul a două nopți de cazare.

4. Ardelencele sunt cele mai frumoase femei din lume – Acest lucru este valabil și pentru moldovence, bănățence, oltence, unguroaice, franțuzoaice, brazilience, unele femei din Coreea și majoritatea rusoaicelor. Singurele urâte sunt femeile din Marea Britanie și dacă s-ar putea vota pentru un Brexit care să le elimine doar pe ele din Uniune, rezultatul ar fi unul copleșitor în favoarea distanțării de hidoasele alea. Ce-i drept, nu e vina lor. Urâțenia lor e un efect secundar al alcoolismului agresiv de care suferă. Englezoaicele sunt atât de urâte încât prințul Harry nu a găsit una vrednică de a fi prințesă la el în țară și a trebuit să se mulțumească cu una “de afară”.

5. Au dezvoltat un limbaj propriu – Pe lângă accentul tipic ardelenesc, care uneori sună mai catifelat decât o lenjerie de mătase ce gâdilă buca unei studente la medicină, iar alteori sună ca o gașcă de unghii care patinează pe o tablă de sticlă, ardelenii au reușit să comprime un întreg mod de exprimare într-un singur cuvânt. Acesta este versatilul și inepuizabilul “no”. No, în funcție de felul în care se pronunță, poate însemna orice, de la “las-o, bă, că merge și-așa” la “îmi pare rău că m-am culcat cu nevastă-ta” și de la “nu mai avem nimic de mâncare în frigider” la “autonomie financiară”. Totul e din interpretare, tonalitate și tipul armei pe care o ții în mână. No.

Amu, pe noi ne-a amuzat tare de tăt! Pentru umor de calitate, insistăm să îl urmăriți pe Tibi Codorean pe blogul său, pe conturile de socializare sau la emisiunea online Epic Show!
Echipa Tăt din Cluj îi este recunoscătoare pentru receptivitate, îl felicită pentru reușitele sale și îi mulțumește pentru miile de zâmbete pe care le aduce pe fețele noastre! 🙂

Sursa foto: Tibi Codorean

Related posts

5 lucruri despre Times New Roman – mini-interviu cu redactorul-șef TNR, Călin Petrar

Redacția

Top 5 picturi murale din Cluj, realizate de echipa Visual Light

Redacția

Top 5 cărți de citit în februarie, recomandate de Patricia Cotlău

Redacția