Tăt din Cluj
Top cinci

Top 5 pași pentru a pune în aplicare o idee de afacere, by Bogdan Pandea (Captain Bean)

În fiecare săptămână venim cu sugestii faine pentru cititorii Tăt din Cluj. De data aceasta, echipa noastră a vorbit cu Bogdan Pandea, fondatorul Captain Bean. Cu siguranță ați băut măcar o dată o cafea de la ei și ați zâmbit, văzând cât de amabili sunt oamenii de acolo. Nu întâmplător sunt primii în Top 5 Cafea to go în Cluj-Napoca, realizat de noi. 

Dacă ar fi să asociem lumea afacerilor cu o formulă matematică, această ar suna așa: Succesul în Afacere = Pregătirea X Oportunități. Deși această formulă se poate utiliza în orice context, vom trata și împărți această formulă în 5 pași pentru a transpune cât mai bine drumul viitorului antreprenor de la idee la prima factură emisă.”, ne spune fondatorul primei biciclete cu cafea din oraș.

Așa cum bine ți-ai dat seama, am discutat cu Bogdan nu despre cafea, de data aceasta, ci despre afaceri. Aceștia sunt cei 5 pași pe care ni-i recomandă:

  1. Dorință. Fără a ști unde dorești să ajungi, va fi foarte greu să știi ce anume ai de făcut în acest sens. Primul pas, din punctul meu de vedere, este să îți stabilești cât mai realist următoarea perioadă din viață ta (recomand un an). În momentul în care ai definit acel succes, este indicat să intri și mai în detaliu pentru a oferi importanță acelui lucru. Pentru mintea ta o afacere poate sună ușor, dar o afacere cu o cifră de afacere de 100 de mii de euro și o echipă de 5 angajați va reprezenta un obiectiv și mai palpabil.
  2.  Analiză a prezentului. Stabilind care este “rezultatul” vieții tale putem continua către simbolul ”egal”  care, din puntul meu de vedere, reprezintă analiza ta, făcută chiar de tine. Este necesar să faci acest lucru, deoarece între tine prezent și tu în viitor vor există diferențe din punctul de vedere al cunoștințelor, abilităților sau chiar și al modului în care interacționezi. Analizează-te sincer, pe tine nu te poți minți, și vezi ce anume lipsește. Poate trebuie să lucrezi la răbdare, poate o gândire sistematică o să te ajute sau poate nu ai experiență în lucrul în echipă. Tratează aceste minusuri într-o manieră proactivă, mai exact citește, participă la cursuri care să te poată ajuta în această direcție.
  3. Pregătire. Stabilind obiectivul tău, făcând o analiză a prezentului, poți trece la lucruri mai palpabile, mai exact la acțiuni care să pună accentul pe antreprenoriat. Pregătirea este de fapt locul în care tu îți vei dezvolta atitudinea de antreprenor. Te invit să îți analizezi viitoarea afacere din toate punctele de vedere. Este important să înțelegi și să ai controlul asupra tuturor factorilor viitoarei tale afaceri. În acest pas, la un moment dat va trebui să iei o decizie: Merită sau nu să merg mai departe. Fii calculat, analizează, astfel încât să nu fie pre riscant. Aruncatul cu capul înainte este o situație greu de digerat dacă prima ta afacere va da greș.
  4.  Analiza oportunităților. Te-ai gândit vreodată de ce nu găsești oportunități de afaceri  sau dealuri la fel cum găsesc alții? Te-ai gândit de ce oamenii care au o afacere reușesc uneori în scurt timp să își mai deschidă încă una?  Acest lucru se întâmplă deoarece în momentul în care ai început să lucrezi la visul tău încep să apară și oportunitățile aferente lui. Fără o pregătire în domeniul în care viitoarea ta afacere își va desfășura activitatea nu o să vezi oportunitățile din domeniu. Fără calculele făcute în etapa pregătirii nu o să știi ce chirie poți să îți permiți, câte produse trebuie să vinzi pe zi ca să rămâi cu profitul estimat. Ba mai mult, nu o să știi dacă există loc pentru tine în piață. Dacă în continuare dorești să fii antreprenor, te sfătuiesc să acționezi ca să vezi și să analizezi toate oportunitățile din piață.

5. ImplementareaBate Palma! Ultimul pas este rodul muncii tale. Ai avut un vis, ai văzut ce anume trebuie să îmbunătățești la tine, te-ai pregătit, ai găsit acea chirie care se încadrează în bugetul tău și este în locul potrivit! Tot ce trebuie să faci acum este să îți îndeplinești visul. Acest pas are nenumărați pași secunzi și nenumărate alternative. Planurile uneori se schimbă și pot apărea diverse situații. În acest moment, în care visul tău o să devină realitate, tu îți vei testa abilitățile și te vei bucură de antreprenoriat. Nu te lasă bătut de obstacole!

Bogdan Pandea este fondatorul Captain Bean de 5 ani de zile și a ajuns să dețină 8 locații în Cluj-Napoca. Lucrează, alături de echipa lui, la  etapa de francizare, pentru a oferi experiența clienților din Cluj și celor din întreaga Românie sau chiar din Europa. Este speaker și consultant în zona de afaceri și își dorește să ajute tinerii să treacă prin cei 5 pași menționați mai sus cât mai ușor. Este implicat, de asemenea, în două proiecte în zona de food și menswear.

Echipa Tăt din Cluj îi mulțumește pentru receptivitate și îl felicită pentru tot ce reușește să facă! La cât mai multă… cafea!

Sursa foto: Bogdan Pandea

Related posts

ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi: Top 5 momente din ediția 2018 în viziunea fondatorului Valentin Vesa

Redacția

Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ești student/absolvent, recomandate de Mădălina Hodorog

Redacția

Top 5 cele mai căutate facultăți din Cluj – retrospectiva anului 2018

Redacția