Tăt din Cluj
Zi dacă știi!

O stradă în oglindă

Știați că există o stradă în Cluj care se numește Strada Oglindă?

Nu, nu este vorba despre o oglindă enormă amplasată pe stradă în care să ne putem admira în graba noastră zilnică spre facultate, muncă, întâlniri. Este vorba despre Iuliu Maniu, așa cum o putem găsi denumită oficial și pe indicatorul stradal.
Dar totuși, de unde vine această denumire ingenioasă? Capătul vestic al străzii, dinspre Piața Unirii, suprinde prin două clădiri care sunt identice aproape în totalitate. În acest fel, se creează un efect de oglindă între cele două construcții impunătoare.
Lucrările de ridicare ale celor două clădiri au fost finalizate în anul 1899, de către arhitectul Ignác Alpár și au fost inspirate din lucrările arhitectului Hausmann, cel care a schimbat și arhitectura Parisului în secolul XIX. Astfel, cele două edificii clujene, se deosebesc de restul prin structura rotunjită și turlele decorate, sub formă de coifuri.
Dacă nu ați sezisat până acum acest frumos detaliu al Clujului, ar fi bine ca data viitoare când sunteți în Piața Unirii, să vă opriți pentru câteva minute și să faceți un joc de imaginație, de tipul „Găsiți diferențele!”

Sursa foto: Tăt din Cluj

Related posts

Mai ai vreo enigmă despre ”Enigma”? Povestea enigmaticului local din Cluj

Redacția

Moș Crăciun își conduce tramvaiul prin oraș

Redacția

Cine era Donath, măi?

Redacția

2 comments

Comments are closed.